Älgstek med klyftpotatis
Vi hittade billig älgstek i affären, så då var det bara att slå till. Detta recept hittade vi på coop. Det var väldigt gott men det gick mycket snabbare för köttet att bli klart än vad som står i receptet.
6 portioner
1 älgstek, ca 1,3 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Skär upp steken och servera med gräddsåsen.