Lussebullar
Det här receptet har vi hämtat från Arla och vi kan verkligen rekommendera det. Det är med kesella och gör lussebullarna mycket saftiga.

Blir cirka 35 st.
Ingredienser:
50g Jäst
100g Smör
5 dl Mjölk
250 g Kesella (lätt)
2 påsar Saffran (1g)
1½ dl Socker
ca 17 dl Mjöl
Garnering:
Russin
Pensling:
1 Ägg
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

Blir cirka 35 st.
Ingredienser:
50g Jäst
100g Smör
5 dl Mjölk
250 g Kesella (lätt)
2 påsar Saffran (1g)
1½ dl Socker
ca 17 dl Mjöl
Garnering:
Russin
Pensling:
1 Ägg
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Kommentarer
Trackback