Fröbröd i kvadrat.

Riktigt gott bröd!





Ca 12 bitar

1 dl Vetekross

1 dl Rågkross

1 dl Solrosfrön

½ dl Linfrön

5 dl Vatten

50 g Jäst

1 ½ msk Honung

1 ½ tsk Salt

Ca 8 dl Vetemjöl Special


Gör så här:

•1.     Dag 1. Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke. Häll över 2 dl av vattnet och låt stå rumsvarmt över natten att svälla.

•2.     Dag 2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm 3 dl vatten till fingervarm temperatur och häll över jästen. Rör om till jästen är upplöst och tillsätt kross- och fröblandningen.

•3.     Tillsätt honung och saltet och blanda sist ner vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg som får vila i bunken under bakduk i ca 45 minuter.

•4.     Stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att arbeta den för mycket. Platta ut degen rektangulärt och skär upp den i tolv kvadratiska bitar. Lägg dessa på en pappersklädd plåt+ och ställ att jäsa i ca 15 minuter.

•5.     Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter.


Älgstek med klyftpotatis

Vi hittade billig älgstek i affären, så då var det bara att slå till. Detta recept hittade vi på coop. Det var väldigt gott men det gick mycket snabbare för köttet att bli klart än vad som står i receptet.



6 portioner

1 älgstek, ca 1,3 kg                                                                            

matfett, till stekning

salt och peppar

2 tsk timjan

6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong


Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.


Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.


Skär upp steken och servera med gräddsåsen.


RSS 2.0