Fröbröd i kvadrat.
Riktigt gott bröd!
Ca 12 bitar
1 dl Vetekross
1 dl Rågkross
1 dl Solrosfrön
½ dl Linfrön
5 dl Vatten
50 g Jäst
1 ½ msk Honung
1 ½ tsk Salt
Ca 8 dl Vetemjöl Special
Gör så här:
•1. Dag 1. Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke. Häll över 2 dl av vattnet och låt stå rumsvarmt över natten att svälla.
•2. Dag 2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm 3 dl vatten till fingervarm temperatur och häll över jästen. Rör om till jästen är upplöst och tillsätt kross- och fröblandningen.
•3. Tillsätt honung och saltet och blanda sist ner vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg som får vila i bunken under bakduk i ca 45 minuter.
•4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att arbeta den för mycket. Platta ut degen rektangulärt och skär upp den i tolv kvadratiska bitar. Lägg dessa på en pappersklädd plåt+ och ställ att jäsa i ca 15 minuter.
•5. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter.
Älgstek med klyftpotatis
Vi hittade billig älgstek i affären, så då var det bara att slå till. Detta recept hittade vi på coop. Det var väldigt gott men det gick mycket snabbare för köttet att bli klart än vad som står i receptet.
6 portioner
1 älgstek, ca 1,3 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Skär upp steken och servera med gräddsåsen.