Porterstek

Porterstek brukar vi alltid göra någon helg under hösten när det är riktigt kallt och mörkt ute. Eftersom vi bara är två stycken så kan vi äta detta tills det börjar spruta porterstek ut öronen på oss :). Ni får absolut inte glömma svartvinbärsgelén för det är det som är pricken under i:et (!)

Detta recept har vi hämtat från coop.

Ca 1,25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska

Kokspad:

1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)

1 dl outspädd svartvinbärssaft

0,75 dl soja

8 torkade enbär

8 svart- eller vitpepparkorn

2 tsk oregano eller timjan

2 gula lökar, i skivor

3 köttbuljongtärningar


Sås:

7 dl kokspad, silat + vatten

4 msk vetemjöl

1,5 dl mellangrädde

Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1½ timme. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.


Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0