Varianter på pannkakor

Hos oss är det alltid Admir som gräddar pannkakor. Han tycker det är roligt att pröva nya varianter av pannkakor och i Bosnien är det inte en maträtt att äta pannkakor utan det är fika. Därför har han provat att lägga i olika godsaker i pannkakorna.

De saker som han har testat att lägga i smeten är:
- Vaniljsocker, vilket är väldigt gott.
- Kakao, vilket passar chokladälskaren.
- Kokos vilket också är väldigt gott.


Viltskav med messmör och champinjoner

Det här receptet såg jag på Nyhetsmorgon och har sedan hämtat receptet från recept.nu. Mycket gott och det är roligt att göra något som inte är så vanligt. Kan verkligen rekommenderas!



Ingredienser:
2 paket skav (ren, vilt eller älg) 480 g
Olja och smör till stekning
1 st Gul lök, finhackad
2 msk Messmör
1 dl Crème fraîche
2 dl Vatten
Soja
Salt och peppar
200 g Champinjoner
Hackad persilja

Gör så här:
Skär skaven i strimlor när den fortfarande är fryst. Bryn i varm stekpanna med olja och smör. Lägg i löken och bryn ytterligare någon minut. Häll på messmör, creme fraiche och vatten. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Bryn champinjonerna med smör i varm panna och häll över skaven. Strö över persilja. Servera med pressad potatis och rårörda lingon.

Kladdkaka

Det här receptet är hämtat från Läslusens kokbok. Kakan blir så där kladdig som den ska vara =)



Ingredienser:
2 Ägg
3 dl Strösocker
1 tsk Vanijsocker
4 msk Kakao
1 krm Salt
1½ dl Vetemjöl
1 dl Smält smör
(Hackad mandel)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop allt utom mandel och häll smeten i en smord form. Strö mandeln ovanpå och grädda i ca 10-15 minuter.
Vispad grädde är gott till.

Gertruds kola

Det här receptet är ett måste till julen!

Ingredienser:
4 msk Smör
4 msk Kakao
2 dl Socker
1 dl Sirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienser. Låt det sjuda i sju minuter. Får ej röras. Häll upp det i en liten långpanna. Låt det stelna och skär sedan kolan i önskad storlek. Slå in kolan i smörpapper.

Lussebullar

Det här receptet har vi hämtat från Arla och vi kan verkligen rekommendera det. Det är med kesella och gör lussebullarna mycket saftiga.




Blir cirka 35 st.

Ingredienser:
50g Jäst
100g Smör
5 dl Mjölk
250 g Kesella (lätt)
2 påsar Saffran (1g)
1½ dl Socker
ca 17 dl Mjöl

Garnering:
Russin

Pensling:
1 Ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

RSS 2.0