Grynkorv

Oj, oj, oj säger vi bara. Igår fick vi för oss att testa grynkorv. Det var senast när jag (Lena) bodde hemma som jag fick denna maträtt. Både jag och Admir tyckte det var skitgott =).

Ingredienser:
Grynkorv
1 Lagerblad
1 Skivad gul lök
Salt
5-6 Kryddpepparkorn

Gör så här:
Skölj korven. Lägg i en låg och vid kastrull. Täck korven med vatten och lägg i lök, lagerblad, salt och kryddpepparkorn. Låt det sjuda i ca 30 minuter. Servera med potatismos och senap.

Mjölkchokladtårta med varma hallon

Det här receptet är hämtat från Arla. Admir fick tårtan på sin födelsedag och den var mycket uppskattad. Dessutom var den inte avancerad att göra. Den kan förberedas dagen innan, vilket är väldigt bra.



8-10 bitar.

Ingredienser:
400 g Mandelmassa
1 st Ägg
3 Äggvitor
4 msk Kakao
Rivet skal av 1 apelsin

Fyllning:
5 dl Vispgrädde
300 g Mjölkchoklad
3 Äggulor

Garnering:
Hallon
Hyvlad mörk choklad

Varm hallonsås:
600 g Hallon
2 msk Florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden.  Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden. Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim. Hit kan man förbereda. Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera tårtan med hallon och choklad. Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan.

Viltlax

Det här receptet är hämtat från ICA. Det är en ovanlig kombination med lingonsylt och lax, men vi kan garantera att det är superdupergott. Dessutom är receptet hur simpelt som helst att tillaga och det går fort. När vi känner för att lyxa till det har vi lagt kantareller över laxen och sedan hällt på såsen.



4 Portioner:

Ingredienser:
ca 600 g Laxfilé (hel eller portionsbitar)
1 tsk Salt 
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
2 msk Konc vilt- och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk Lingonsylt
1 krm Svartpeppar
1 tsk Timjan
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
2. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
4. Servera laxen med såsen, pressad potatis och rårörda lingon.

Krämig filégryta

Det här receptet är hämtat från Föllingeklinikens receptpärm. Varje gång vi tillagar måltiden så påminns vi om hur god maträtten är =).



5 portioner

Ingredienser:
400 g Fläskfilé
1 Gul lök
1 ½ msk Flytande margarin
3 dl Lättmjölk
1-2 msk Soya
1 msk Kalvfond
Salt, vitpeppar
1 ½ msk Vetemjöl
1-2 msk Vatten
125 g Mjukost (8%)
2-3 Vitlöksklyftor, pressade
100 g Marinerade soltorkade tomater, hackade
10 st Syltlök

Gör så här:
Skär fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka löken. Bryn fläskfilén och löken i hälften av margarinet i omgångar i en stekpanna på medelstark värme, lägg sedan över i en stekgryta.
Tillsätt mjölk, soya, kalvfond, salt och vitpeppar. Låt allt koka upp under omrörning och sedan koka under lock i ca 10 minuter. Vispa ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den i grytan och koka 3-5 minuter. Rör ner osten och vitlöken. Värm utan att koka tills osten har smält. Tillsätt tomaterna och syltlöken. Smaka av.

Fläskfilé med sås och ugnsstekta grönsaker

En god och lättlagad fläskfilérätt som är hämtad från Arla. När vi gjorde maträtten så hoppade vi över de ugnstekta grönsakerna och gjorde enbart klyftpotatisen. I receptet står det att man ska skära fläskfilén i bitar och sedan bryna tillsammans med kryddor. Eftersom vi tycker köttet lätt blir torrt då så helstekte vi fläskfilén med kryddorna så att den fick färg sen fick den nästan stekas klar i ugnen (ca 225 grader) innan vi tog ut den. Vi skar då köttet i bitar och lade i stekpannan tillsammans med såsen och lät köttet bli helt klart i stekpannan.

4 portioner.

Ingredienser:
500 g Fläskfilé
2 Vitlöksklyftor
2 tsk Smör
1/2 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
1 tsk Rosmarin
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2 tsk Fransk senap
1/2 Köttbuljongtärning
1 msk hackad Persilja

Ugnstekta grönsaker:
400 g Potatis
600 g Grönsaker t ex morötter, rödlök, squash
2 tsk Smör
1/2 tsk Salt
1 krm Svartpeppar

Gör så här:
Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °. Skala potatis, morötter och lök. Skär alla grönsaker i bitar eller klyftor. Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Skär köttet i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Vispa ihop grädde, vitlök och senap. Häll det bredvid köttet i pannan och smula i buljongtärningen. Låt det koka några min. Strö över persilja. Servera med grönsakerna.


RSS 2.0