Kyckling med spenat
250 g fryst bladspenat
1 grillad kyckling
2 dl riven ost
2 ½ msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljong
4 dl cremefraiche
paprikapulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Förväll spenaten och lägg det i en smord ugnsform. Bena ur och dela kycklingen i mindre bitar. Lägg sedan kycklingen ovanpå spenaten. Blanda riven ost, dijonsenap, vitlökslyftor och hönsbuljong. Bred det över kycklingen och spenaten. Klicka sedan creme fraiche över. Krydda med paprikapulver och strö över lite riven ost.
Sätt i ugnen 20-25 minuter. Servera med pasta eller klyftpotatis.
Saffranspasta med kyckling och räkor.
Pasta ca 280 g
1/2 grillad kyckling
500 g räkor med skal (200g skalade)
1/2 påse saffran , ca 0,25 g
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin (eller vatten med 1 tsk pressad citron)
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar
Gör så här
Biffwok med asiatisk sås
500 g lövbiff
1 purjolök, ca 200 g
1 stor röd paprika
250 g broccolibuketter
250 g äggnudlar
2 msk japansk soja
1 msk pressad limesaft
1 1/2 tsk salt
ca 2 krm cayennepeppar
Asiatisk sås:
1 morot, ca 100 g
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
1/2 tsk rivet limeskal
2 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
Gör så här
Räkor med avokado, melon, kokos och cashewnötter
2 brk Räkor (skalade)
2 Avokado
1 ask Melonmix
2 msk Kokos
1 dl Cashewnötter
1 Lime
Peppar
Sallad
4 Pitabröd
Gör så här:
Låt räkorna rinna av. Dela, kärna ut och gröp ur avokadon. Skär i bitar. Blanda räkor, avokado, melonmix, kokos och cashewnötter. Smaksätt med lime och peppar. Fyll bröden med sallad och räkblandningen.
Ädelostpaj med soltorkade tomater
Skitgod!
Pajdeg:
100 g Smör
3 dl Vetemjöl
3 msk Vatten
Fyllning:
200 g Soltorkade tomater
250 g Ädelost
1 Purjolök
4 Ägg
2 dl Mjölk
1 krm Vitpeppar
½ tsk Salt
timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör pajdegen och tryck ut i en pajform.
Strimla tomaterna och hacka purolöken. Lägg det på pajdegen. Blanda sedan ägg, mjölk och kryddorna och häll det på pajen. Sätt in i ugnen.
Mango Chutneygryta
500 g Fläskfilé
2-3 Bananer
1 brk Mandariner
2 pkt Bacon
3 dl Grädde
3-4 msk Mango Chutney
salt, curry, vitpeppar, och vitlökspeppar.
Jordnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn fläskfilén och skiva i skivor och lägg sedan i en gratängform. Skiva bananerna och lägg över samt mandarinerna. Knaperstek baconen och lägg det tillsammans med jordnötterna i gratängformen. Blanda sedan grädden med kryddorna och häll i gratängformen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
Räkor i stark sås
Smör
1 tsk Curry
1 Vitlöksklyfta (pressad)
1 krm Cayennepeppar
2 msk Tomatpuré
1 msk Kinesisk soya
1 brk Cremefraiche
Gör så här:
Skala räkorna. Smält smöret i en stor stekpanna. Tillsätt räkorna, curry, vitlök och cayennepeppar. Låt fräsa 1-2 minuter. Tillsätt tomatpuré, soya och cremefraiche. Rör om. Låt det hela bli genomvarmt. Servera med ris. Rostat bröd och ost passar också bra till.
Porterstek
Detta recept har vi hämtat från coop.
Ca 1,25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska
Kokspad:
1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
8 torkade enbär
8 svart- eller vitpepparkorn
2 tsk oregano eller timjan
2 gula lökar, i skivor
3 köttbuljongtärningar
Sås:
7 dl kokspad, silat + vatten
4 msk vetemjöl
1,5 dl mellangrädde
Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1½ timme. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.
Gunnels kyckling
1 Grillad kyckling
1 brk Sparris (små)
1 hg Rökt skinka
150 g Färska champinjoner
1-2 Vitlöksklyftor (pressade)
1 brk Cremefraiche
1 dl Mjölk
50 g Ädelost
½ Hönsbuljong
Salt, peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kycklingen i bitar. Lägg i en gratängform som är smord. Täck med avrunnen sparris. Skär skinka och champinjoner och fräs i smör och vitlök. Häll på cremefraiche och mjöl. Koka upp och tillsätt sedan ädelost och buljongtärning. Smaka av med kryddor. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med klyftpotatis eller ris.
Mjölkerödsbullar (räkbullar)
Jag har märkt att många av våra recept förknippar vi till Mjölkeröd. Kan bero på att det är det bästa stället på hela jorden... Dessa bullar är väldigt lätta att göra och det är bara en jäsning. De är väldigt goda och passar utmärkt till skaldjur. Ett plus blir det om man kan njuta av dem på en klippa en härlig sommarkväll med skaldjur. Blir det några kvar är de helt perfekta att ha till frukosten.
1 pkt Jäst
2 msk Socker
1 tsk Salt
60 g Smör
5 dl Mjölk
10+4 dl Mjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen. Blanda möjlken och smöret. Värm till 37 grader. Häll ner det i jästen och blanda till jästen har lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och 10 dl mjöl. Spara 4 dl till utbakningen. Baka ut till bullar och jäs sedan i 30 minuter. Grädda i ugnen i 5-10 minuter.
Mexikansk lasagne
Detta recept smakade jag (Lena) första gången hemma hos en kompis när jag gick på högstadiet. Efter det har det blivit en favorit för både mig och Admir. Tyvärr gör vi det alldeles för sällan. Det är smidigt att göra när man får gäster och blir det lite över är det riktigt gott att ha i matlådan till jobbet :).
400 g Nötfärs
1 Hackad lök
Salt, peppar
1 dl Vatten
3 Tomater
8 Tortillas
Ost
Sås:
3 dl Köttbuljong
2 msk Tomatpuré
2 Vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano, paprikapulver
1 brk Green chili (står i tacohyllan)
1 brk Cremefraiche
1 ½ brk Cheesedip (står i tacohyllan)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Bryn lök, nötfärs. Salta och peppra. Häll i vattnet. Koka 8-10 minuter. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Fördela köttfärsen på tortillasen. Rulla ihop dem och lägg tätt tillsammans i en gratängform som är smord. Häll sedan över såsen och lägg skivade tomater över. Riv ost och strö över. Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter.
Banankaka
1 Ägg
1½ dl Socker
2 Bananer (mogna)
2½ dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
½ tsk Bikarbonat
1 dl Grädde/mjölk
½ dl Avsvalnat smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en form.
Rör ägg och socker pösigt. Mosa bananerna och blanda ner det i smeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Häll i grädden/mjölken samt smöret. Häll smeten i formen och sedan in i ugnen.
Hälsolimpa
Detta är ett av våra favoritrecept när det gäller bröd. Brödet blir väldigt saftigt. Ibland brukar vi lägga i lite russin om vi har det hemma. Det som är extra bra är att det är väldigt lätt att tillaga.
1 l Fil
2 dl Solroskärnor
5 dl Vetemjöl
5 dl Grahamsmjöl
1 dl Vetekli
1 dl Linfrö
1/4 dl Bikarbonat
2,5 dl Brödsirap
1 msk Salt
Övrigt (om ni vill, limpan blir betydligt saftigare)
1,5 dl Russin
1,5 dl Rårörda lingon
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan de flytande ingredienserna. Häll smeten i två avlånga brödformar som är smorda och bröade. Limpan ska vara i ugnen ca 80 minuter. Efter 40 minuter lägg på matfolie.