Kyckling med spenat

Den här maträtten är mycket god och väldigt enkel att tillaga.


250 g fryst bladspenat
1 grillad kyckling
2 dl riven ost
2 ½ msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljong
4 dl cremefraiche
paprikapulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Förväll spenaten och lägg det i en smord ugnsform. Bena ur och dela kycklingen i mindre bitar. Lägg sedan kycklingen ovanpå spenaten. Blanda riven ost, dijonsenap, vitlökslyftor och hönsbuljong. Bred det över kycklingen och spenaten. Klicka sedan creme fraiche över. Krydda med paprikapulver och strö över lite riven ost.
Sätt i ugnen 20-25 minuter. Servera med pasta eller klyftpotatis.

Saffranspasta med kyckling och räkor.

Hämtat från Arla. Riktigt gott!

Pasta ca 280 g
1/2 grillad kyckling
500 g räkor med skal (200g skalade)
1/2 påse saffran , ca 0,25 g
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin (eller vatten med 1 tsk pressad citron)
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar


Gör så här

Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Skala räkorna. Fräs saffran och vitlök i smör i en gryta. Rör i räkor och kyckling. Tillsätt créme fraiche, vin, tomatpuré, örtsalt och cayennepeppar. Låt allt koka i ca 2 min. Blanda med nykokt pasta.

Biffwok med asiatisk sås

Detta recept har vi hämtat från Arla. Vi har provat det en gång och det var riktigt gott. Roligt att göra något som skiljer sig från det vi brukar laga.

500 g lövbiff
1 purjolök, ca 200 g
1 stor röd paprika
250 g broccolibuketter
250 g äggnudlar
2 msk japansk soja
1 msk pressad limesaft
1 1/2 tsk salt
ca 2 krm cayennepeppar

Asiatisk sås:
1 morot, ca 100 g
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
1/2 tsk rivet limeskal
2 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt


Gör så här

Skär lövbiffen i strimlor. Ansa purjolöken och skär den i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Bryn lövbiffen i omgångar i smör i stekpannan 3-4 min. Lägg över i en gryta. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner nudlar, soja, limesaft, salt och peppar i grytan. Skala och riv moroten grovt. Blanda morot, ingefära, honung, limeskal och lätt crème fraiche. Smaka av med salt. Servera lövbiffen med den asiatiska såsen.

Räkor med avokado, melon, kokos och cashewnötter

Detta recept har vi hämtat på ICA och är perfekt mat på sommaren.

2 brk          Räkor (skalade)
2                 Avokado
1 ask         Melonmix
2 msk       Kokos
1 dl            Cashewnötter
1                Lime
Peppar
Sallad
4                Pitabröd

Gör så här:
Låt räkorna rinna av. Dela, kärna ut och gröp ur avokadon. Skär i bitar. Blanda räkor, avokado, melonmix, kokos och cashewnötter. Smaksätt med lime och peppar. Fyll bröden med sallad och räkblandningen.

Ädelostpaj med soltorkade tomater

Skitgod!

Pajdeg:
100 g       Smör
3 dl           Vetemjöl
3 msk      Vatten

Fyllning:
200 g        Soltorkade tomater
250 g        Ädelost
1                Purjolök
4                Ägg
2 dl           Mjölk
1 krm        Vitpeppar
½ tsk        Salt
timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör pajdegen och tryck ut i en pajform.
Strimla tomaterna och hacka purolöken. Lägg det på pajdegen. Blanda sedan ägg, mjölk och kryddorna och häll det på pajen. Sätt in i ugnen.


Mango Chutneygryta

Denna gryta fick jag (Lena) första gången under studietiden i Karlstad när vi träffades i vår basgrupp å hade en myskväll. En rätt som vi kan rekommendera.

500 g        Fläskfilé
2-3            Bananer
1 brk         Mandariner
2 pkt         Bacon
3 dl           Grädde
3-4 msk   Mango Chutney
salt, curry, vitpeppar, och vitlökspeppar.
Jordnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn fläskfilén och skiva i skivor och lägg sedan i en gratängform. Skiva bananerna och lägg över samt mandarinerna. Knaperstek baconen och lägg det tillsammans med jordnötterna i gratängformen. Blanda sedan grädden med kryddorna och häll i gratängformen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.


Räkor i stark sås

1 kg            Räkor med skal
Smör
1 tsk           Curry
1                 Vitlöksklyfta (pressad)
1 krm         Cayennepeppar
2 msk        Tomatpuré
1 msk        Kinesisk soya
1 brk          Cremefraiche

Gör så här:
Skala räkorna. Smält smöret i en stor stekpanna. Tillsätt räkorna, curry, vitlök och cayennepeppar. Låt fräsa 1-2 minuter. Tillsätt tomatpuré, soya och cremefraiche. Rör om. Låt det hela bli genomvarmt. Servera med ris. Rostat bröd och ost passar också bra till.

Porterstek

Porterstek brukar vi alltid göra någon helg under hösten när det är riktigt kallt och mörkt ute. Eftersom vi bara är två stycken så kan vi äta detta tills det börjar spruta porterstek ut öronen på oss :). Ni får absolut inte glömma svartvinbärsgelén för det är det som är pricken under i:et (!)

Detta recept har vi hämtat från coop.

Ca 1,25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska

Kokspad:

1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)

1 dl outspädd svartvinbärssaft

0,75 dl soja

8 torkade enbär

8 svart- eller vitpepparkorn

2 tsk oregano eller timjan

2 gula lökar, i skivor

3 köttbuljongtärningar


Sås:

7 dl kokspad, silat + vatten

4 msk vetemjöl

1,5 dl mellangrädde

Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1½ timme. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.


Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.


Gunnels kyckling

Detta recept är mycket gott och har serverats på många kalas.


1             Grillad kyckling
1 brk      Sparris (små)
1 hg       Rökt skinka
150 g     Färska champinjoner
1-2         Vitlöksklyftor (pressade)
1 brk      Cremefraiche
1 dl        Mjölk
50 g       Ädelost
½           Hönsbuljong
Salt, peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kycklingen i bitar. Lägg i en gratängform som är smord. Täck med avrunnen sparris. Skär skinka och champinjoner och fräs i smör och vitlök. Häll på cremefraiche och mjöl. Koka upp och tillsätt sedan ädelost och buljongtärning. Smaka av med kryddor. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med klyftpotatis eller ris.

Mjölkerödsbullar (räkbullar)

Jag har märkt att många av våra recept förknippar vi till Mjölkeröd. Kan bero på att det är det bästa stället på hela jorden... Dessa bullar är väldigt lätta att göra och det är bara en jäsning. De är väldigt goda och passar utmärkt till skaldjur. Ett plus blir det om man kan njuta av dem på en klippa en härlig sommarkväll med skaldjur. Blir det några kvar är de helt perfekta att ha till frukosten.

1 pkt        Jäst
2 msk     Socker
1 tsk        Salt
60 g        Smör
5 dl          Mjölk
10+4 dl   Mjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på  225 grader.
Smula jästen. Blanda möjlken och smöret. Värm till 37 grader. Häll ner det i jästen och blanda till jästen har lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och 10 dl mjöl. Spara 4 dl till utbakningen. Baka ut till bullar och jäs sedan i 30 minuter. Grädda i ugnen i 5-10 minuter.


Mexikansk lasagne

Detta recept smakade jag (Lena) första gången hemma hos en kompis när jag gick på högstadiet. Efter det har det blivit en favorit för både mig och Admir. Tyvärr gör vi det alldeles för sällan. Det är smidigt att göra när man får gäster och blir det lite över är det riktigt gott att ha i matlådan till jobbet :).

400 g      Nötfärs
1              Hackad lök
Salt, peppar
1 dl          Vatten
3              Tomater
8              Tortillas
Ost

Sås:
3 dl         Köttbuljong
2 msk    Tomatpuré
2             Vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano, paprikapulver
1 brk      Green chili (står i tacohyllan)
1 brk      Cremefraiche
1 ½ brk  Cheesedip (står i tacohyllan)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Bryn lök, nötfärs. Salta och peppra. Häll i vattnet. Koka 8-10 minuter. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Fördela köttfärsen på tortillasen. Rulla ihop dem och lägg tätt tillsammans i en gratängform som är smord. Häll sedan över såsen och lägg skivade tomater över. Riv ost och strö över.  Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter.


Banankaka

Detta recept förknippar jag (Lena) med vår sommarstuga på Mjölkeröd. Det är mer vanligt än ovanligt att det finns en banankaka som man kan gå å norpa på när suget kommer :). 

1            Ägg
1½ dl    Socker
2            Bananer (mogna)
2½ dl    Vetemjöl
1 tsk     Bakpulver
1 tsk     Vaniljsocker
½ tsk    Bikarbonat
1 dl       Grädde/mjölk
½ dl      Avsvalnat smör 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en form.
Rör ägg och socker pösigt. Mosa bananerna och blanda ner det i smeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Häll i grädden/mjölken samt smöret. Häll smeten i formen och sedan in i ugnen.

Hälsolimpa

Detta är ett av våra favoritrecept när det gäller bröd. Brödet blir väldigt saftigt. Ibland brukar vi lägga i lite russin om vi har det hemma. Det som är extra bra är att det är väldigt lätt att tillaga.

1 l             Fil

2 dl          Solroskärnor

5 dl          Vetemjöl

5 dl          Grahamsmjöl

1 dl          Vetekli

1 dl          Linfrö

1/4 dl      Bikarbonat

2,5 dl      Brödsirap

1 msk    Salt


Övrigt (om ni vill, limpan blir betydligt saftigare)
1,5 dl Russin
1,5 dl Rårörda lingon


Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan de flytande ingredienserna. Häll smeten i två avlånga brödformar som är smorda och bröade. Limpan ska vara i ugnen ca 80 minuter. Efter 40 minuter lägg på matfolie.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0